Potrzebujemy:
* na kotlety
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 30 g zmiażdżonych orzechów laskowych
- 120 g bułki tartej
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli i pieprzu
* na groch z marchwią
- 2 słoiki marchwi i grochu
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Sposób przygotowania :
1. mięso dzielimy na porcje z których zrobimy kotlety np. 1 kotlet = 65 g.
2. trochę rozklepujemy
3. solimy i pieprzymy z obu stron
4. obtaczamy wcześniej przygotowanym jajku z mlekiem
5. następnie obtaczamy w panierce zrobionej z bułki tartej i orzechów ( orzechy muszą być dobrze zmiażdżone )
6. smażymy tak jak normalne schab na nie wielkiej ilości oleju
7. Marchewkę i groch odcedzamy
8. w garnku roztapiamy masło i wrzucamy groch z marchwią i dusimy na małym ogniu
9. gdy nam się ładnie poddusi dodajemy szczyptę soli do smaku i 3 łyżki bułki tartej .
ściągamy z ognia.
Ziemniaki gotujemy jak zawsze ;)
po ugotowaniu gnieciemy i dodajemy 2 łyżki masła .
ja podałam również z sosem pieczeniowym (ja robiłam z paczki)
Podajemy na stół. Smacznego !
Ziemniaki gotujemy jak zawsze ;)
po ugotowaniu gnieciemy i dodajemy 2 łyżki masła .
ja podałam również z sosem pieczeniowym (ja robiłam z paczki)
Podajemy na stół. Smacznego !
uwaga!
możemy groch z marchwią zrobić inaczej ;)
wykorzystać 2 puszki grochu, a marchew gotujemy al dente (4 średnie sztuki)
kroimy w kostkę dodajemy do grochu i dusimy na maśle. ;)
wtedy z marchewki nie wyjdzie papka.
wtedy z marchewki nie wyjdzie papka.
reszta jak w przepisie. ;)
Czas przygotowywania: ok. 40- 50 minut .
cena: ok . 26 zł
* cena podawana w przybliżeniu i może nie co odbiegać od rzeczywistej
* czas przygotowywania podawany na podstawie robienia kilku rzeczy na raz ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz